Czech it out!

När jag är på resande fot försöker jag spana efter produkter som är lokalproducerade och som inte går att få tag på hemma. Jag frågade mina värdar i Tjeckien vad som var speciellt i Tjeckien. Öl så klart! Men Staropramen och Pilsner Urqell finns ju i Sverige. Det blev tyst och de fortsatta tänka hårt på vad mer som kunde vara speciellt tjeckiskt. Inte var det matprodukter i alla fall då allt de har får de från grannländerna verkar det som. Det är öl och bildelar som är deras fortay så att säga.

Öl ska drickas 1 -2 om dagen, doctor’s order. De verkar leva efter detta. De hade även en annan slags snaps som de kallade för medicinsk örtdryck. Än en gång, enligt läkare ska det vara bra för en speciellt magen och hälsan och långt liv, osv. Den heter Beherovska och jag köpte hem en liten flaska. Det smakade starkglögg. Ganska gott men ja inget man skulle dricka mycket av. Kanske fungerar som medicin som tjeckierna säger.

Men ja, öl är de stolta över. Öl verkar ge mer än ölmage också. Överallt talades det gott om öl. På en butik som heter Manufaktura där de säljer lokalproducerade hantverk, skönhetsprodukter, och prydnadssaker hittade jag massor av schampoo, hudkrämer, ansiktskrämer, kosmetika, m.m. som var gjort av öl. Så här står det på etiketten: ”After the fashion of modern beer baths a new composition uses favourable effects of beer yeast for the skin…has excellent moisturizing, antiseptic and mild healing and anti-flammatory effects. It adds proteins, lipoids, vitamins as well as many other substances beneficial to the skin to the composition.” Mmmm…verkar vara rena mirakelkuren. Och nej, den luktar inte öl. Bara en hint av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s