Dobrý den

Dobrý den!

Är hemma igen efter ca 1 veckas tjänsteresa. Först var det ett besök i Bryssel och sedan en arbetsvecka i Prag. Jag hade gott om fritid i Prag så det kändes som betald semester. Under denna vecka har jag hunnit suga in en hel del av den tjeckiska kulturen. Måste först säga till alla er som inte har besökt Prag än, gör det! Det är en fantastisk vacker stad och Prag är faktiskt väldigt romantisk. Väldigt fin arkitektur (i centrala Prag alltså) i art deco stil. Man kan hitta en hel del fina butiker av designers som gör allt från kläder till hantverk. Gick in i en butik som hade både smycken och glas och ville köpa allt i butiken men det blev inget av det. Jag visste att jag skulle ha tagit med en större väska. Övervägde att köpa en väska till, en till check-in och en som handbagage. Men riktigt så impulsiv kan man inte vara i en finanskris.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Längs med nästan alla gator fanns korvkioskar men de sålde inte wienerkorv för 10 kr. Jag testade en Praha koblásy. Den var helt gigantisk och fick ersätta kvällens middagsplaner. Man fick plocka lite surkål och lök och senap osv själv. Den var så god att jag resten av veckan tänkte fråga någon av korvkioskarna om inte jag kunde få köpa några otillagade. Men jag hittade en charkbutik som sålde exakt sådana och köpte med mig hem några stycken. Väskan luktade härligt rökig och korvig.

Vid två tillfällen blev jag bjuden på personallunch (alltså i personalmatsalen) vilket gav mig flashbacks till skolmatsalen. Jag serverades potatis med färsbiff senap och rålök och en tomathalva. Andra gången blev det pasta med någon slags kalops och tomathalva. Mitt intryck av tjeckisk mat är att den är väldigt brun och salt. Lite fadd men smakar ändå bra. Ingen större matsensation. I Tjeckien är nationalrätten fläsk med potatisdumplings (knödel), vitkål och en öl. Helst Staropramen eller Pilsner Urqell. Jag var ju självklart tvungen att testa detta. Först fick jag en talrik med 3 olika sorters kött, sås, kål, och bröddumplings. Väldigt mäktig, och fet mat. Det var inget för mig alls. Sedan testade jag en annan version med rostad fläsk med potatisdumplings och än en gång vitkål. Detta var jätte gott. Smakade lite som en lyxversion av pyttipanna. Utmärkt bakismat kan jag tänka mig. Kommer i alla fall testa att laga detta hemma, speciellt knödeln. Det smakade som en blandning av kroppkakor och gnocchi. Innan jag åkte hem tog jag en sista måltid på en tjeckisk restaurang och beställde gulasch, vilket är ungerskt men smakade inte alls som den ungerska. Aja, detta var min tjeckiska matresa och jag tar med mig hem knödeln.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s