Portergryta med stekta äpplen

Varje morgon frågar jag, ”Ska vi tina något?” eller ”Vad ska vi äta ikväll?”. De eviga frågorna i vårt hem. Man orkar ju inte åka och handla varje dag eller känna oro över att kött ska bli dåligt i kylen. Därför laddar vi upp med främst kött, kyckling, fisk i vår frys men då måste man ju också planera måltiderna. Är det vanligt att folk lagar mat från scratch varje kväll? Jag tycker att i jobbmatsaler slinker en del mackor, eller mamma scans köttbullar, pizza, Dafgårds och andra snabba måltider ner i matlådan. Jag försöker att undvika allt som slutar på -fabrikat så gott det går men förstår ändå att när arbetsdagen är slut är det ändå rätt skönt att kunna köpa take-away eller slänga in något i mikron/ugnen. Studenttiden var ju en helt annan visa. Då bestod korgen av det allra billigaste, och färsk fisk och färska grönsaker/frukt brukade inte höra till den kategorin. Sedan tror jag också att lusten att laga mat växer när man är 1+. Det är ju roligare att laga mat eller rättare sagt äta middag om man är flera. Oavsett så är hemlagat helt klart alltid godast så om ni har några bra middagstips skicka gärna! Min fantasi för att laga kvällsmiddag är rätt dålig.

När jag handlar brukar jag alltid ta de här små gratis recepthäftena. Min favorit är Arlas, (eller var det innan allt blev så arlaprodukt fokuserat, förståeligt dock). Jag kollar då och då in arla.se för att hitta något lätt och snabbt recept. Ikväll blev det portergryta med potatis och stekta äpplen.

Lätt och gott. Jag följde receptet mer eller mindre till punkt och pricka men i stället för vispgrädde använde jag matlagningsgrädde – mest för mitt samvete. Och istället för små lökar skar jag en gul lök i klyftor. För den som inte gillar smaken av enbär, krossa inte dem. Jag hade i hela enbär och grytan tar smak av det ändå.

PORTERGRYTA MED STEKTA ÄPPLEN (4 port)

500 g lövbiff
2 gul lökar
1 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl porter
1 msk vetemjöl
3 msk svartvinbärsgelé
5 krossade enbär
1/2 tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning
1 msk japansk soja
2 syrliga äpplen

GÖR SÅ HÄR:
1. Börja med att strimla köttet och dela lökarna i 8 klyftor/lök. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna och ställ åt sidan. Gör likadant med lökklyftorna.
2. Vispa sedan mjöl, grädde, och porter i en djup stekpanna eller kastrull. Ställ på spisen och låt koka upp medan man vispar. Dra sedan ner på värmen och tillsätt resterande ingredienser: svartvinbärsgelé, enbär, timjan, peppar, soja, och buljongtärning.
3. Blanda ner köttet och löken i såsen och låt puttra.
4. Dela äpplena i önskad form/storlek, förslagsvis klyftor och stek lite snabbt i smör.
5. Servera grytan med äpplena och kokt potatis eller ris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s