Västerbottenostpaj

VÄSTERBOTTENOSTPAJ

Det här receptet har jag hittat på Jennys matblogg ”Midsommar närmar sig. Det var ett lättlagat recept och pajen blev väldigt god och fin. Man behöver:

Pajdegen:
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
125 gr rumstempererat smör
1 nypa salt

Fyllning:
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
150g riven västerbottenost
Salt och peppar

Blanda ihop mjöl, smör, och en nypa salt till en smuldeg och tillsätt sedan vattnet. Knåda ihop degen till en smidig deg, tar ca 7-10 min beroende på hur varmt smöret var. Plasta in degen och ställ den i kylskåpet i 15 min. Sätt på ugnen på 175 grader så att den hinner bli varm. Kavla ut degen eller tryck ut den direkt i pajformen. Nagga degen med en gaffel och ställ in den i ugnen 175 grader 10-13 min. Pajdegen är rätt så blek när man tar ut den. Min gled ner från kanterna men har idag lärt mig att man kan täcka den med aluminiumfolie så ska degen inte glida ner.

Vispa ihop fyllningen men spara lite ost till att strö över pajen. Jag glömde salta och peppra men det blev tillräckligt salt ändå. Ingen saknade extra salt eller peppar men tror nog ändå att till nästa gång slänger jag i lite vitpeppar. Häll i fyllningen i formen, strö över lite ost och grädda i 30 min eller tills pajen har blivit gyllenbrun. Låt svalna och servera den med gräddfil, hackad gräslök och rödlök. Passar jätte bra till sill eller lax med stekt sparris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s