Mini-key lime pies

MINI ”KEY”LIME PIES
Receptet räcker till 1 stor paj pajform, eller 19 små aluminiumformar. Detta recept är anpassat efter Leila Lindholms recept och Cook. Eat. Love’s ”Lemon Meringue Pie

Ingredienser:
200g digestivekex
100 g digestivekex

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk
4 äggulor
Skal från 4 lime
och saft från 5

Maräng:
4 äggvita
1 msk majsstärkelse (maizena)
1 msk strösocker
0.7 dl vatten
drygt 1 dl strösocker

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med fyllningen. Separera äggulor från äggvitor men spara äggvitorna till senare. Vispa ägg med kondenserad mjölk tills det blir en slät smet. I originalreceptet står det att man ska riva limeskalet men jag tycker att det blir för beskt så jag använder en potatisskalare och skalar av strimlor av limeskal från 4 limefrukter och har i smeten. Försök skala så tunt så möjligt och inte få med det vita.
Pressa limefrukterna och ta bort kärnorna. Häll saften i smeten och vispa. Låt fyllningen stå minst 30 min för att dra ut så mycket smak från skalen som möjligt.

Under tiden gör i ordning formarna. Krossa digestivekexen så att det blir fina smulor. Använd en matberedare, men om du inte har en (som jag) krossa med händerna eller en potatispressare/mosare. Smält smöret och häll över kexsmulorna och rör om. Tryck ut degen i botten och kanterna på formarna men se till så att det finns gott om plats för fyllningen. Grädda pajdegen i mitten av ugnen 8 minuter. Ta ut och låt dem svalna.

Strax innan pajerna ska gräddas ska man förbereda marängen. Det tar ca 10 min att förbereda den. Marängen ska spritsas på direkt när pajerna kommer ut ur ugnen. Vispa majsstärkelse med 1 msk socker och 0.7 dl vatten. Ställ på en spisplatta på mediumvärme och vispa konstant. När det blir varmt, kokar upp så ska den vispas i 15s till. Ta sedan bort den från värmen och lägg på ett lock. Vispa äggvitan med en elvisp i en ren bunke och ha i sockret lite i taget. Äggvitan ska bli jätte fluffig och stel så att det blir toppar när man drar upp vispen. Lägg i en sked av majsstärkelsen i taget och vispa samtidigt. När all majsstärkelse har blandats i, skopa över marängen till en spritspåse.

När pajdegen har svalnat lite och fyllningen är klar, sila/plocka bort limeskalen och häll i formen (2 matskedar fyllning i varje miniform). Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, 15 min för hel pajform och 13 min för de små. När de är klara så ska smeten ha blivit fast. Om det ser rinnigt ut i mitten låt den stå i ugnen någon minut till.
Höj värmen på ugnen till 225 grader. Spritsa på marängen på pajen och ställ in i ugnen. Håll koll på pajen och ta ut den när marängen har fått lite färg. Jag råkade glömma bort tiden så mina pajer blev väldigt bruna. Det tog inte mer än 6 min men det beror nog på vad för slags ugn man har.
Ta ut pajerna och låt dem svalna. Ställ gärna in dem i kylen när de har svalnat. De är godast att äta när de är kylskåpskalla.

”Normalt” serveras keylime pie utan maräng och med vispad grädde. Men det blir mindre mäktigt med maräng och man behöver behöver något milt mot den syrliga pajfyllningen. Jag använde inte mer än hälften av min maräng (det blir mycket). Har man en låg pajform så är det godare med mindre maräng men gör man en hög paj så kan man gott spritsa på ett lager maräng som är 5 cm högt.

Det här receptet är mitt bidrag till Månadens Sötsak som ni kan läsa mer om här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s