Kycklingcurry

Den här rätten lagar jag rätt ofta för att den är så lätt att göra och blir god med (nästan) alla sorters kryddor. Normalt slänger jag i kryddorna lite på känn, vilket jag tycker att man ska göra. Men för att kunna dela med mig av detta recept fick jag försöka mäta upp alla kryddor jag la i men jag tycker måtten ska tas på en höft. Jag brukar alltid behöva krydda i efterhand så jag tror inte det gör så mycket om man tar ”för mycket” från början. Curryn ska smaka mycket. Om man ska följa detta recept så ska man ta varje mått med råge.

KYCKLING CURRY MED GRÖNSAKSRAITA
(4-5 port)

Ingredienser:

3 kycklingfiléer (ca 400g)
1 tsk spiskumminfrön
5st kardemummakapslar
1 tsk malen koriander
1.5 tsk malen kanel
1 tsk rökt paprikapulver eller 2 tsk vanligt paprikapulver
1 tsk chilipeppar
1 tsk gurkmeja
2 st lagerblad
4 rivna vitlöksklyftor
1 hackad lök
3 cm färsk ingefära
1 hackad röd ”pirri pirri” chili, eller 2 spanska chilifrukter
1 burk krossad tomat
vatten
2.5 dl turkisk yoghurt
0.5 tsk strösocker
Citron
Salt & peppar

Grönsaksraita:
2.5 dl yoghurt
1 tomat
ca 8 cm gurka
1/3 lök
1 liten vitlöksklyfta
salt
citron

Gör så här:

Skär kycklingen i små bitar.

Häll spiskummin, kardemummakapslar, malen koriander, malen kanel i en mortel och mal/krossa det så fint som det går. Ta bort det gröna skalet från kardemumman (kapslarna) men se till så att alla kärnor har trillat ut.

I en stekpanna eller gryta, häll i lite olja och sätt spisen på mellanvärme. Häll i de malda kryddorna och rör runt. Låt fräsa i en halvminut. Häll i den hackade löken och rivna vitlöken och låt fräsa till löken har blivit genomskinlig.

Skrapa bort skalet på ingefäran med en tesked. Riv den. Blanda i den i stekpannan tillsammans med de resterande kryddorna: gurkmeja, lagerblad, och paprikapulver. Fräs lite och ha sedan i burktomaten. Fyll burken med 1/3 vatten och häll i stekpannan och rör om. Låt puttra på medelvärme.

Salta och bryn kycklingen så att den får lite färg, alltså stek inte så länge så att den blir färdigtillagad. Lägg sedan över den brynta kycklingen i curryn. Blanda allt och rör i yoghurten. Låt curryn puttra i ca 6-8 minuter tills kycklingen är klar. Salta, peppra och ha i sockret. Pressa i lite citron. Smaka av och se om det behövs fler kryddor. Som med alla andra grytor så blir smakerna mer intensiva om man låter det koka längre. Men om man vill koka själva såsen länge så ska man vänta med att ha i kycklingen, annars kommer den bli torr.

Grönsaksraita:
Finhacka både tomat och gurka utan kärnhusen. Finhacka även löken och riv/pressa i vitlök. Blanda med yoghurt och pressa i lite citron och ha i en nypa salt bara. Låt stå i kylskåpet en stund medan kycklingen tillagas.

Servera curryn med grönsaksraitan, basmatiris och naanbröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s