Tom Yum soppa med kokosmjölk

Klassisk Tom Yum soppa fast med kokosmjölk för en mildare smak. Jag kan garantera att denna soppa botar vilken förkylning som helst. Jag har lagat den idag i beredskap för årets otäcka sommarvädret (alltså regn, blåst, och blöt kyla).  En liten stund kanske man kan låtsas att man sitter på en vit strand i Thailand och ångrar sig att man har beställt varm het soppa i 35 graders värme. Måste bara tillägga att detta är fusk tom yum. Jag har ingen aning om hur man gör äkta kryddblandning för att få fram den speciella smaken. Jag köper färdig Tom Yum pasta av märket AROY-D. Tidigare har jag lagat den utan de extra kryddorna och bara kört pasta och kokosmjölk. Det blir gott det med men ÄNNU godare, med stora bokstäver, om man har i de färska kryddorna.

TOM YUM SOPPA MED KOKOSMJÖLK (en gryta räcker till ca 5 port)

3 kycklingfiléer
1 burk kokosmjölk
1 msk olja
2-4 stora msk tom yum pasta
vatten
6 kaffir lime blad
1 galangalrot
1 citrongrässtjälk
1 spansk röd chili
1 röd paprika
150g champinjoner
1 purjolök
1 limefrukt
1-2 msk fisksås

Gör så här:
1. Skär kycklingfiléerna i bitar.
2. Häll lite olja i en kastrull och värm den på spisen. Ha i tom yum pastan (2 rågade msk om man inte gillar den alltför stark. 4 msk och man vill ha extra hetta. Jag tar 3 msk.) Rör om lite så att pastan blir varm. Häll sedan i kokosmjölken och fyll burken med 1/3 vatten och häll i.
3. Lägg i kaffirlimeblad, skivad galangalrot, och skivad citrongräs (krossa den lite med knivskaftet och skär därefter den i mindre bitar). Låt soppan puttra i minst 30-40 min. Gärna längre om man orkar vänta.
4. Lägg sedan i kycklingen och låt den puttra med i ca 10 min.
5. Dela champinjoner i mindre bitar, skiva purjolöken tunt, tärna paprikan och hacka eller skiva chilin. Ha i grönsakerna efter de 10 minuterna har gått och låt soppan koka vidare i 5 min.
6. Stäng av värmen på spisen och pressa i saften från en lime. Ha i 1-2 msk fisksås beroende på hur salt man vill ha den. Smaka av och ha i mer pasta eller fisksås för mer sälta eller krydda.
Servera soppan med en skål ris.


 

En tanke på “Tom Yum soppa med kokosmjölk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s