Min trebenta vän

Nu är det slut på suddiga bilder! Jag har införskaffat en tripod König KN-TRIPOD40. Det tog ett tag att lista ut hur den fungerar eftersom den kom utan en instruktionsbok. Än så länge är jag väldigt nöjd och förvånad över hur många knoppar och spakar det finns att vrida på. Det finns typ 5 sätt att få den att bli hög och vinkla sig. Den är riktigt stadig och det är det viktigaste. Jag fick också en praktisk väska till ifall jag någonsin funderar på att fota något annat än talrikar.

Jag har forskat lite kring det här med matfotografi. Jag förundras (eller snarare avundas) över hur vissa människor kan få en talrik bruna bönor att se ut som en fest för ögat. Synen är det första sinnet man använder. När jag ska äta ut kan jag inte låta bli att snegla på vad andra sitter och äter för att se om det ser lockande gott ut. Min pappa är likadan. Sist vi var på V.E.S.P.A tittade han knappt på menyn utan frågade servitrisen vad tanten vid bordet bredvid åt och beställde samma. Ut kom en skål kronärtskockravioli med grönsaksragu. En rätt utan kött gick inte hem oavsett hur god den såg ut. Utan att erkänna att han hade beställt fel försökte han smidigt sälja in sin rätt till oss andra och byta.

Å andra sidan, om man jämför hur kokböcker och rätter var upplagda förr kan jag tycka att det går till överstyr med minimalistiska upplägg och droppar av sås. Vem vill bli serverad en köttbit med några knivsuddar sås? Kameran lägger på 10kg brukar det heta.
Visst man äter med ögat men man äter mer med munnen!

En sida som är rätt rolig att läsa, DOCK kan den vara väldigt magstark, är Den Bruna Maten. Familjen Bruun lagar rätter från receptkort från 70-talet som jag inte tror kan se aptitliga ut ens med de bästa matfotografi och styling hemligheterna. Familjen Bruun bjuder på rätter som Bananer i skinkrock, Risrand med njurragu, tomataladåb med räkmajonäs, Skinkägg i gelé, m.m. Jag tror inte att bjuda på vackra ”fröjd för munnen” rätter är deras syfte.

Om man vill lära sig grundteknikerna för matfotografering så kan jag rekommendera artikeln ”Food Photography for blogger” från bloggen VeganYumYum. På min sida Goda sidor: Mat och Fotografi lägger jag upp fler tips på bra sidor som jag hittar om man vill lära sig mer. Steg 1 är i alla fall att köpa sig en trebent vän.

En skål sommar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s