Surkåldolmar och fyllda paprikor

SURKÅLDOLMAR OCH FYLLDA PAPRIKOR (5-6 port)

600g nöt/bland/fläskfärs
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 dl kokt ris
en handfull hackad persilja
1 äggula
7 st gröna små paprikor
1 surkål – hel vitkålshuvud
1 burk krossad tomat
2 grönsaksbuljongtärningar
saft från en ½ citron
salt & peppar

Gör så här:
1. Koka ris.
2. Hacka lök och pressa/riv vitlöken
3. Plocka av bladen på persiljestjälkarna (spara stjälkarna) och finhacka persiljebladen.
4. Blanda löken och vitlöken samt persiljan med färsen.
5. Separera äggula från vitan och ha i äggulan i färsblandningen samt det kokta riset.
6. Salta och peppra ganska generöst.

7. Skär av surkålsblad.
8. Skär runt stjälken på paprika och dra ut den samt kärnhuset. Skölj inuti och få bort alla kärnor.
9. Fyll paprikorna med färsblandningen.
10. Ta ca en matsked färs och forma den som en liten korva. Rulla sedan den i ett vitkålsblad genom att vika in sidorna och rulla så kompakt som möjligt.

11. Lägg alla kåldolmar med skarven neråt i en kastrull. Försök att lägga dem så tätt som möjligt. Placera sedan en tallrik som någorlunda täcker alla kåldolmar. Detta gör man för att kåldolmarna inte ska flyta upp och veckla upp sig. Placera sedan de fylla paprikorna ovanpå tallriken.
12. Häll i en burk krossad tomat. Koka upp vatten och häll i kastrullen så att det täcker paprikorna precis. Smula ner buljongtärningarna och ha i malen vitpeppar. Släng i några stjälkar persilja också. Tryck ner tallriken och pressa ut luften under tallriken. Låt det koka på mellanvärme i ca 35-40 min med ett lock på.

12. Plocka ut paprikorna och ta upp tallriken. Smaka av soppan och salta och peppra om det behövs. Pressa i saft från en halv citron.
13. Servera paprikorna och kåldolmarna och soppan med en klick gräddfil eller yoghurt och ett gott bröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s