Moules Marinières

Den som tror att laga gott och lyxigt är svårt måste testa att laga denna klassiska rätt. Det här var första gången som jag lagade Moules Marinières och det blev ren eufori. Så galet lättlagat och så 5-stjärnigt gott.

MOULES MARINIÈRES

1 påse färska blåmusslor (ca 2 kg)
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
2 dl grädde
4 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
Persilja
1 citron
Salt & peppar

Gör så här:
Förbered musslorna. Släng alla musslor med sprucket skal. Knacka varje mussla som är öppen och se om den stänger ihop sig. Om den inte gör det släng den. Putsa skalen genom att skrapa bort sjögräs och annat som är mindre trevligt att få i munnen.

Skiva purjolöken och pressa eller riv vitlöksklyftorna.
Ställ en stor kastrull på spisen på högsta värmen. Släng i en matsked smör. När smöret har smält fräs lökarna och musslorna en kort stund. Alltså bara för att röra runt i kastrullen.

Häll sedan i vinet och rör om. Häll därefter i grädden, smula ner fiskbuljongtärningen och ha i hackad persilja. Rör runt en sista gång så allt blandar sig och sätt genast på locket. Så fort alla musslor har öppnat sig är de klara. Det tar ca 3 min. Rör runt efter halva tiden så att alla musslor får koka i spadet och öppna upp sig. Man vill inte koka för länge för att då blir musslorna sega (skulle det finnas någon mussla som inte har öppnat sig, släng den)

Sila musslorna men häll tillbaka såsen i kastrullen och sänk värmen på spisen. Låt såsen koka ner i ca 15 min utan lock. Dela citronen i 6 klyftor och pressa i 2 eller 3 klyftor. Smaka av såsen och salta och peppra vid behov. Om man vill ha ännu mer smak kan man fortsätta att koka ner den.

När man är nöjd med smaken är det dags för servering. Lägg upp musslorna i skålar och häll på sås. Servera med en citronklyfta och ett gott bröd. Jag rekommenderar ett ostbröd. Ost passar jätte bra till och jag använde ett stenugnsbakat surdegsbröd med cheddar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s