I Ravioli

Det är de små fina stunderna som räknas. Jag åkte på en sommarinfluensa som spred sig från ena kontoret till det andra på jobbet. När den var över åkte jag direkt på dålig sushi och drabbades av hög feber och illamående. När man är hemma från jobbet och sitter i pyjamas hela dagen och tycker synd om sig själv blir man väldigt rörd när någon kommer hem med en kasse fylld med hemliga ingredienser. Jag fick instruktioner om att inte lämna min sjukbädd och överraskas en stund senare med hemlagad ravioli med körsbärstomatsås. En av mina absoluta favoriträtter. Jag mådde genast bättre. Måste bara tillägga att det var svårt att ligga kvar i soffan speciellt när det doftar sött från köket. Nyfiken som jag är återfår jag styrkan att smyga in i köket och där står en jordgubbspaj. Tack.
Receptet nedan är skriven av kocken själv:

RAVIOLI CON DUE FORMAGGI E RAVIOLI AL CAPRAIO
(för 4-6 personer)

Pastadeg:

  • 3dl vetemjöl
  • 3dl durumvetemjöl
  • 3 ägg
  • salt
  • 2msk vatten
  • 2msk olivolja

Fyllning:

  • 50g Parmaskinka
  • 30g Getost
  • 70g Fetaost
  • 130g hårdost med mild smak e.g. gouda, stureost

Tomatsås:

  • 2 askar Körsbärstomater (500g)
  • Balsamvinäger
  • Basilika
  • 2 Vitlökklyftor
  • salt, peppar, och strösocker

Blanda ihop mjöl och salt i en bunke.
Häll i äggen, oljan och vattnet. Blanda väl och knåda sedan ihop till en deg. Den ska vara smidig och elastisk. Är den för blöt har man i mer vetemjöl. Låt degen vila i 30 minuter.

Under tiden kan du göra såsen. Skiva tomaterna , pressa vitlöken. Stek vitlöken i lite olja på mellanvärme men se upp med att bränna dem. Häll sedan i tomaterna. Låt det stå och puttra på låg värme i minst 15 min. Om alltför mycket vätska kokar bort, vilket beror på både temperatur och tomater, så kan man hälla i lite vatten tills såsen får rätt konsistens.
Salta och peppra såsen. Ha i en nypa socker och en skvätt balsamvinäger – ca 1 msk. Jag hade i lite kryddig italiensk salami också men den är god utan med. Avsluta med lite hackad basilika strax innan servering.

Ta fram degen igen och knåda den så att den känns mjuk och elastisk. Kavla ut den till långa tunna plattor i en pastamaskin. Plattorna ska vara 1-2 mm tjocka. Man kan förstås kavla ut den med en vanlig kavel om man inte har någon pastamaskin. Arbeta med en platta i taget. Skär ut rutor eller tryck ut cirklar på en 7-8 cm på diagonalen.

RAVIOLI CON DUE FORMAGGI: Smula sönder fetaost och riv hårdosten. Ta ungefär lika mycket fetaost och riven ost och lägg i en liten hög på pastarutan. Pensla med lite vatten runt kanterna och vik ihop kanterna eller forma den på något snyggt sätt. Det är fritt fram för fantasi. Tryck med en gaffel runt kanterna.

RAVIOLI AL CAPRAIO: Ta en liten bit parmaskinka och en liten bit getost och fyll på med riven hårdost så att det blir en lagom stor boll. Gör som ovan, och vik ihop pastaplattorna.

Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket av ingredienserna man behöver och hur många det räcker till. Det beror på hur mycket fyllning man väljer att lägga på varje pastaplatta och hur stora raviolin man vill göra. Blir det pasta över så kan man göra tagliatelle eller spagetti av det.

Koka upp vatten och ha i rikligt med salt. Lägg i några raviolin – inte alla på en gång för att då klibbar de ihop sig. Koka i 2-3 min. Lyft upp eller sila men behåll lite av kokvattnet som raviolin kan ligga i för att annars torkar de och klibbar de ihop sig. Ta vara på några matskedar pastakokvatten och blanda i tomatsåsen. Värm tomatsåsen en stund på spisplattan medan den fortfarande är varm. Servera genast raviolin med tomatsås med riven parmesan och några basilikablad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s