Kycklinggryta med gorgonzolasås


Under en lång period när vi alla syskon bodde under samma tak så var detta min storebrors signaturrätt. Av någon anledning minns jag detta väldigt starkt och det är väl ändå de rätterna man tycker bäst om. Hela familjen hade varit i Lund och shoppat eller strosat runt. Min storebror försvann och kommer till bilen med en liten plasttallrik. Han hade lockats in i Ingelsta Kalkon som då hade en butik vid stationen. Han fick receptet till denna rätt och bjöd alla på det hemma. Väldigt gott. Men med tiden blev denna rätt väldigt återkommande. Jag skulle inte säga dagligen men den blev tillagad väldigt ofta tills gränsen att man tröttnade på den. Nu har åren gått och det var ett bra tag sedan vi alla bodde under samma tak och när jag känner mig nostalgisk och saknar familjen så kommer denna rätt i tankarna.

KYCKLINGGRYTA MED GORGONZOLASÅS (4 port)

2 stora kycklingfiléer
1 påse frysta wokgrönsaker (400-500g)
2.5 dl crème fraiche
4 msk kalvfond
1 schalottenlök
1 klick smör
2.5 dl matlagningsgrädde
70-80g gorgonzolaost, helst en som smakar mycket
salt&peppar

GÖR SÅ HÄR:
Skär kycklingfiléerna i bitar och bryn i olivolja eller smör. I en annan het panna stek grönsakerna. När kycklingbitarna är brynta lägg över dem i pannan med grönsakerna. Blanda kalvfond med crème fraiche i en skål och rör ner i pannan med kyckling och grönsaker. Sänk värmen på spisen så att grytan får puttra tills kycklingen och grönsakerna har fått suga åt sig av crème fraichen. Det ska alltså inte vara rinnigt. Gå på känsla för att kycklingen och grönsakerna ska ju inte överkokas. Salta och peppra men tänk på att kalvfond är salt i sig så smaka av först.

Finhacka en schalottenlök och fräs i lite smör i en kastrull. Häll sedan i grädden och smula ner osten. Rör om konstant tills all ost har smält. Låt puttra på låg värme tills såsen tjocknar lite. Salta och peppra.

Servera grytan med ris eller pasta och den goda såsen.


 

2 tankar om “Kycklinggryta med gorgonzolasås

  1. hade inte hört om denna signaturrätt förrän jag påminde henke efter att ha sett receptet här. sjukt gott! tack, hälsar en mätt och gorgonzolabelåten jasna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s