Småländska kroppkakor

Mina föräldrar bodde i Kalmar innan jag föddes men när familjen kom till så åkte vi väldigt ofta till Kalmar som små. Jag vet inte varför men jag minns att jag hade en bild i mitt huvud att man äter kroppkakor i skolan i Kalmar och ingen tyckte om det. Första gången jag testade kroppkakor var från ICA. Gråa, skum konsistens, parfymerade, usch inte alls goda. Jag blev förskräckt. Andra gången jag åt det var först förra året när jag hade introducerats för en jultradition. Innan jul ska man göra tonvis med kroppkakor till julbordet. De var jättegoda och jag var förvånad, fast jag tycker än idag att det är märkligt att lägga till kroppkakor på julbordet. Matkoma XXL.
Vi tog med några hem till mina föräldrar och min pappa och mina brödrar var nästan upprörda att vi inte tog med oss fler. Recept på kroppkakor verkar vara oändliga och det verkar (i alla fall här i Smålande) känsligt ämne det här med hur man ska laga kroppkakor bäst. Det är en debatt jag helst undviker att ge mig in i. De här kroppkakorna blev väldigt goda och jag är nöjd med det.

SMÅLÄNDSKA KROPPKAKOR (på mitt vis)
Receptet räcker till ca 30 medelstora kroppkakor

Kroppkakedeg:
2 kg mjölig potatis
3 äggulor + 2 ägg
1 tsk strösocker
2 tsk salt
6 dl mjöl och några dl extra till knådningen och rullandet

Fyllning:
500g fläskfärs
500g bacon
2 gula lökar
1.5 msk malen kryddpeppar
ev. salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och koka potatisen och låt dem kallna (Kan göras dagen innan).
2. Hacka baconet i små bitar. Stek hälften av baconet i taget i en torr stekpanna. Stek tills det blir krispigt men se upp för att bränna det. När det är klart lägg det på lite hushållspapper för att suga upp fettet. Häll baconet i en skål. Stek sedan fläskfärsen i samma stekpanna, gärna med lite av fettet från baconen. När fläskfärsen är genomstekt häll det i skålen. Hacka och stek slutligen löken och häll i samma skål. Blanda allt med malen kryddpeppar. Smaka och och salta och peppra vid behov. Låt fyllningen svalna.

3. Pressa potatisen i en potatispress eller mosa så fint som möjligt. Kläck i 2 ägg. Separera 3 äggulor till och häll i potatismoset. Blanda väl. Salta och häll i sockret. Rör i lite mjöl i taget tills allt blir en välblandad deg. Häll ut degen på ett rikligt mjölat bord och knåda. Knåda tills degen tar form utan att klibba fast i bordet. Det kräver att man har i mer mjöl efter hand.
4. Dela degen på hälften. Dela varje halva åter på hälften och sedan varje fjärdedel i fyra-fem bitar. Varje bit ska vara ungefär som en halv knytnäve. Ha en skål mjöl till hands eller mjöla bordet och även över degen för att det inte ska klibba fast i händerna medan man formar kroppkakorna. Det hjälpen även att mjöla händerna efter varje kroppkaka.

5. Rulla varje degbit till en boll och platta till som en pannkaka. Lägg den över ena handen och kupa handen så att det blir en grop. Lägg i en grov matsked fyllning i gropen och försök vika på mitten som en halvmåne. Tryck sedan ihop sidorna till mitten så att det slutligen blir en rund boll. Det här kan vara lite svårt men man får prova sig fram och vem säger att man inte kan ha andra formar? Man kan också göra degen till en boll och trycka i en grop med tummen som man fyller med köttet och sedan tar en bit deg till för att täcka över hålet.

6. Koka upp hushållets största kastrull och ha i rikligt med salt. Sänk värmen ett steg. Lägg ner några kroppkakor i taget. De kommer att sjunka till bottnen. När de flyter upp så ska de koka i ytterligare 5 min. Så totalt ca 7 min. Ta upp kroppkakorna med en hålslev eller om man råkar ha en kroppkaksslev (ser vår bekant ut?) och lägg i en form eller på en tallrik. Häll över lite kokvatten så att de inte fastnar.
7. Kroppkakor kan serveras kokta eller så kan man steka dem i smör, vilket jag föredrar. Stek i så fall i smör tills de får en fin gyllenbrun färg. Klara att serveras med lingon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s