Irländsk biffgryta

Sommaren är definitivt över. De senaste dagarna har varit gråa, regniga och kalla. Jag har införskaffat nya höststövlar och är på jakt efter en vinterjacka som får hålla mig varm under en, vad jag förväntar mig, lång vinter. Det är nästan chockerande hur snabbt sommaren kom och gick. Jag ska gå i gång med att planera en vintersemester till någonstans varmt. Hoppas plånboken tillåter det bara.

Här kommer ett recept på en mustig gryta som är perfekt för de här kalla höstdagarna. Den värmer gott precis som comfort food ska göra.

IRLÄNDSK BIFFGRYTA

ca 500-600g grytbitar av fransyska eller högrev
200g skogschampinjoner
1 stor gul lök
3 morötter
1 irländsk stout
3 msk tomatpure
3 msk koncentrerad kalv/oxfond
3 msk vetemjöl
2 lagerblad
svartpeppar
Smör att steka i

Skär köttet i stora bitar (ca 4×4 cm). Bryn lite av köttet i taget i en het stekpanna med smör så att de får en fin färg. När allt kött är färdigbrynt så ska det läggas över i en djup gryta. Sätt på spisplattan till grytan på mellanvärme. Strö över 3 msk vetemjöl i grytan och rör om. Häll på hälften av ölen och blanda väl.

Dela champinjoner i 4 delar och skär löken i ungefär samma storlek. Fräs i samma stekpanna som köttet är brynt i. Lägg över i grytan. Häll lite av ölen i stekpannan för att lösa upp allt stekfett och häll i grytan. Häll i resten av ölen.
Häll i 3 msk kalv- eller oxfond och 3 msk tomatpuré. Lägg i lagerbladen och peppra.

Låt grytan koka på mellanvärme under lock i 1 timme.
Efter en timme, ta upp en köttbit och smaka för att se om det är mört. Om inte, låt grytan koka i ytterligare 30 min.
Servera grytan förslagsvis med potatismos eller ris och gärna med lite hackad persilja!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s