Citronpannacotta med blåbärspaj


Den här efterrätten är resultatet av att vara sugen på lite allt möjligt; citronpaj, blåbärsmuffins, pannacotta, kallt, varmt, krispigt…
Det är superenkelt att göra och går snabbt att förbereda. Det jobbiga är väl att man måste vänta på att pannacottan stelnar vilket tar minst 2 timmar. Citronpannacotta med rörda blåbär och lite havecrunch på toppen. En liten spin-off på blåbärspaj och citronglass typ.

Citronpannacotta med blåbärspaj
(2 generösa portioner)

3 dl vispgrädde
1 ½ gelatinblad
3 droppar vaniljextrakt
saft och skal från 1 citron
2 msk florsocker

2 dl frysta eller färska blåbär
1 msk socker

3 dl havregryn
2 msk smör
2-3 msk råsocker eller brun farinsocker

Gör så här:
Koka upp grädde med vaniljextrakt och socker.
Skär tunna remsor citronskal. Pressa all saft från citronen. När grädden har kokat upp lägg i citronskalet och häll i saften. Låt småputtra på svag värme i 10 min. Rör om så att grädden i bränner fast kastrullbotten. Blötlägg gelatinen i kallt vatten i 5 min. Krama ur gelatinen och rör ner i gräddkoket. Ta bort kastrullen från spisen och låt gräddblandningen svalna en liten stund till för att dra ur citronsmaken från skalet. När det har svalnat sila blandningen och häll pannacottan i serveringsskålar eller glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
(Tips: smaka gärna på gräddkoket och häll i mer socker vid behov. Jag gillar när det är syrligt men sockra efter tycke!)

Gör havrecrunchen till pannacottan. Smält smör i en kastrull och häll över sockret. Se upp så att sockret inte bränns. Rör om konstant. När sockret har smällt häll i havregrynen och fortsätt röra runt hela tiden över värmen så att all havregryn täcks av karamellen. Häll sedan över på en tallrik eller bakplåtspapper och låt det svalna. Hacka gärna upp det lite till smulor. Låt svalna.

Innan serveringen, värm blåbären med socker snabbt i en kastrull. Blåbären kan serveras kalla eller varma till pannacottan.

Ta ut pannacottan från kylen och häll över blåbären och smula över havrecrunchen. Servera genast!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s