Surdegsvecka

För mer än en månad sedan började jag mata surdeg. Har försökt en gång tidigare utan framgång. Den skar sig helt och hållet och det gick inte att få liv i den. Det vara bara till att slänga den. Den här gången gick det betydligt bättre men det är alltid lika nervöst när man märker att det inte bubblar som det skar eller att det börjar skära sig men jag har lärt mig att det är inte slutet för det. Antingen får man mata mer eller mindre eller ställa den på ett varmare eller kallare ställe. Man måste alltså prova sig fram. Min rågsurdeg har bara växt och växt och i alla recept står det att man ska slänga allt förutom några matskedar för att ge den nytt mjöl och vatten men detta måste jag säga gör lite ont. Dels för att man har lagt ner så mycket tid och för att dels för att det har gått åt ett halvt paket mjöl efter några veckor. Så just nu har jag ca 5 kg surdeg i kylen och aldrig någon tid eller ork att baka något.
Denna veckan har jag tagit tag i det men upptäckt att man inte behöver alls mycket surdegsgrund till ett recept vilket då resulterar i att jag förr eller senare måste göra mig av med surdegen innan den tar upp hela kylen.

I fredags blev det surdegspizza. Jag gjorde degen på rågsurdeg, vetemjöl och durumvetemjöl. Topping blev hemlagad tomatsås. Tomatsås gör jag alltid på samma sätt och det är min favorit. Jag har det på pizza eller som pastasås t.ex. till ravioli (klicka för recept).
På pizza vill jag gärna att tomatsåsen ska smaka för sig och föredrar därför att göra tomatsås på färska körsbärstomater istället för krossade eller passerade på burk.

Jag gör alltid pizza med tomatsås, parmaskinka eller bresaola, mozarella, basilika och ruccola. Det är favoriten och jag tycker att det är synd att bland de tusentals pizzeriorna i Sverige är standarden pressad kokt skinka och andra toppings som kommer från en burk eller frysen. Mer färska råvaror på pizzorna tack! Märkligt nog fanns det en restaurang i Hanoi som vi besökte ofta där de hade jätte goda stenugnsbakade pizza. I Vietnam av alla ställen! Där stod alltid en flaska chiliolja på bordet och det är verkligen jättegott på pizza! Gärna till att doppa överblivna kanter i. I Milano besökte vi Peck och köpte deras peperoncino olivolja. Perfekt till mina pizzor!

Min surdegspizza blev dock inte den stora succén som jag hade hoppats på. Den var lite för seg och hård och degen smakade inte så mycket. Jag får helt enkelt experimentera mig fram för att hitta den perfekta degen. Om ni har något bra recept vore jag väldigt glad för att testa! Min surdeg har annars använts till att baka Levainbröd och valnötsbröd och de recepten är jag mer än nöjd med och de vill jag tvångsrekommendera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s