Levain

Samtidigt som jag bakade valnötsbröd gjorde jag Levain baguetter. Även dessa fick en krispig yta och var saftiga och luftiga. Denna deg blev väldigt elastisk och man kunde dra i degen ganska högt upp utan att den gick sönder. Jag måste än en gång tacka Martin Johansson för att han har lagt upp detta recept. Läs hans inlägg här.

LEVAIN BAGUETTER (3 baguetter)

FÖRDEG:

50 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl
50 g rågmjöl

Fördegen görs kvällen innan bakningen, ca 8-10 timmar i förväg. Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå någonstans där det är lite varmt t.ex. i en ugn eller i skåpet ovanför kylskåpet. Skålen ska täckas med lock eller plastfilm.

HUVUDDEG:

Fördegen
450 g vatten
750 g vetemjöl
20 g salt

Blanda ihop degen från gårdagen tillsammans med övriga ingredienser. Använd en slev för att röra ihop allting tills alla ingredienser har blandats väl. Låt degen vila i 45 min.

Efter 45 min ska degen vikas vilket man gör genom att blöta handen i kallt vatten och ta tag i degen och dra upp och sedan trycka tillbaka i mitten på degen. Detta ska göras med alla kanter runtom degen. Efter första vikningen ska degen jäsa i 45 min igen. Sedan gör man samma sak tills degen har vilat totalt 3 gånger och vikts totalt 3 gånger. Därefter ska degen jäsa i 2 timmar.

Efter jäsningen ska man baka ut degen och forma den som man önskar. Jag valde att göra baguetter. Dela degen i 3 delar på ett mjölat bakbord. Börja med en del och vik in kanterna på mitten. Vik alla kanter två-tre gånger. Dra sedan ut degen så att den blir avlång. Snurra sedan degen och sträck ut samtidigt så att den formas till en baguette. Snurra flera gången tills man har fått önskad längd. Gör samma sak med resterande deg.

Lägg baguetterna på en mjölad bakduk men vik upp bakduken mellan baguetterna så att de inte jäser ihop. Ställ gärna mot en vägg och med något annat som håller emot på andra sidan. Detta är för att degen ska jäsa på höjden.
Låt baguetterna jäsa i ca 1-1½ timme.

Medan baguetterna jäser sätt på ugnen på 275 grader med en bakplåt i ugnen. När baguetterna har jäst färdigt lägg ett bakplåtspapper på den varma plåten och lägg snabbt över baguetterna. Detta var lite svårt och det jag gjorde var att jag satte plåten bredvid bakduken och vände upp en baguette i taget på plåten.
Grädda baguetterna i 35 min. Sänk till 200 grader efter 15 min OM baguetterna har fått en för brun färg. Ställ gärna in en form eller plåt i längst ner i ugnen med några isbitar. Ångan gör så att brödet får en finare yta.

Ta ut bröden ur ugnen efter 35 min. Passa på att skiva upp en brödskiva medan den är varm och bred på lite smör. Behöver inte vara svårare än så. Supergott bröd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s