Favorit fiskgrytan

Mina syskon har vid ett flertal tillfällen ”hotat” att anmäla mig till Halvåtta hos mig. Jag erkänner att jag tycker om att kolla på programmet men jag skulle aldrig kunna tänka mig att ställa upp. Jag vet inte om det är någon skillnad på hur programmet var när det började sändas men jag snoozar lätt till när man snobbar upp saker till mer än vad det faktiskt är. Spelar det så stor roll att brödet inte är hembakat eller att det inte är äkta löjrom? Måste man servera oxtournedos med vinsås och tryffel i någon form för att vinna? Nej, tror inte det va. Min Micke som ibland på tvång tittar på programmet med mig skrattar ofta åt när folk misslyckas eller lagar raka motsatsen till det här hemma fine dining. Hans högsta önskan är att TV4 spelar in ett program med bara personer som inte kan laga mat och tävlingen går ut på att vara sämst. Jag är inte helt såld på idén men hörde ni det TV4?

Det här inlägget ska handla om min favorit fiskgryta. Smakrik och färgglad och bröd till är ett måste för att kunna få upp varje droppe av såsen. Receptet är anpassat efter ett bidrag i Halvåtta hos mig som ni kan hitta här.

ca 800 g av favorit fiskarna och skaldjuren t.ex. lax, torsk, räkor, kräftor, musslor, osv. Det bästa med den här grytan är att man kan rensa frysen och blanda som man vill med det man har hemma. ”Allt” passar ihop i grytan.
1 purjolök
1 röd paprika och 1 grön paprika eller varför inte en gul?
1 röd spansk chili
2 msk curry
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar
3 dl grädde
smör att steka i
1 bubbla dill (4-5 kvistar)
citron

GÖR SÅ HÄR:
Skiva purjolöken i en halv cm tjocka skivor. Hacka paprikan till tärningar. Skiva chilin ganska tunt med eller utan kärnor. Fräs grönsakerna i lite smör.
Häll i vinet och låt ånga en stund för att koka bort alkoholen. Häll sedan i krossade tomater och grädden och rör om. Krossa i fiskbuljongtärningarna och ha i hackad dill. Låt såsen koka i ca 20 min på svag värme.
Beroende på tomaterna, så kan man ev. behöva tillsätta 1-2 dl vatten för att grytan inte ska bli för tjock.
Skär fisken i 4-5 cm stora bitar. Lägg i fisken och ev. musslor i såsen och låt sjuda i 5-7 min. Tillsätt därefter skalade räkor, kräftstjärtar eller annat som bara ska värmas. Sjud ytterligare en minut.
Smaka av med salt, peppar, och ev. citronsaft.
Servera genast grytan till bröd och/eller ris.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s