Dumplings

Dumplings!
Jag hade finbesök från Malmö som kom på en väldigt bra idé. Att vi skulle göra dumplings! Självklart tog hon för givet att jag skulle veta hur man gör dumplings men sanningen är den att jag nästan ALDRIG lagar asiatisk mat. Jag tror det beror på att när jag växte upp så lagade ju mamma allt sånt och jag kom istället in i köket och lagade ”svensk” mat, vilket hon inte kan. När jag var uppe i Stockholm hade vi en asiatisk dag. Ett besök på Östasiatiska muséet och utställningen ”Forbidden Love” och sedan en tur till Sveriges störta kinabutik. Brorsan sambo gjorde supergoda dumplings med spenat i degen och en grönsaksfyllning med mycket svamp. Asgoda! Men jag föll nästan i tårar för att jag tyckte att degen var djävulens påhitt och det var omöjligt att kavla ut tunna fina runda plattor.

I helgen valde jag att fuska istället och köpte färdig deg. Fyllningen blev, en med svamp och blandfärsfyllning och en vegetarisk med kinesisk kål och bambuskott och annat gott. Testa! Testa!

DUMPLINGS, 60 st
2 pkt färdig dumplingdegplattor

Fyllning 1: Dumplings med svamp och färsfyllning
200g fläsk- eller blandfärs
½ purjolök
ca 100g champinjoner eller shitakesvamp
ca 12g/4 cm färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
5 blad av kinesisk kål eller vitkål
1 msk potatismjöl
1 msk svampsoja (Mrs Cheng’s mushroom soy)
salt & vitpeppar

Fyllning 2: Vegetariska dumplings
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
1/3 burk bambuskott
6 blad kinesisk kål eller vitkål
1 riven morot
1 röd chili
2 msk fisksås
vitpeppar
(alt. ha i lite räkor och kyckling)

Gör så här:
Fyllning 1: Finhacka purjolöken, kålen och champinjonerna. Krossa eller finhacka vitlöksklyftorna. Skala ingefäran genom att skrapa bort skalet med en sked och hacka extra fint. Fräs allt i en panna. Låt svalna.
Blanda grönsakerna med färsen. Häll i potatismjölen och blanda väl så att det går samman. Ha sedan i svampsojan och någon nypa salt. Häll även i lite vitpeppar. Blanda igen och ställ åt sidan medan du förbereder den andra fyllningen.

Fyllning 2: Finhacka alla grönsaker förutom moroten som ska rivas grovt. När chilin ska hackas kan man ta bort kärnorna. Blanda i fisksåsen och peppra med vitpeppar. Inget extra salt behövs eftersom fisksås är väldigt salt i sig.

Glöm inte att tina degplattorna en stund innan dumplingsen ska göras. Lägg en klick fyllning, ca en halv matsked. Pensla med vatten runtom kanten på degplattan. Vik sedan degplattan på mitten och kläm längs kanten för att försegla degen. Nu har man en fullmåne.

För dumplingform 1 så ska man forma ett litet ”S” med hjälp av pekfingrarna. Kläm sedan ihop vikningen. Det ser ut som en överlappning. Gör så här längs hela kanten. Den beskrivningen blev kanske lite sådär. Jag hoppas att mina bilder kan illustrera hur man ska göra. Det är inte så svårt men jag fick själv kolla på youtube för att lista ut det.

Form 2 är enklare. Ta halvmånen och håll den raka sidan mot dig. Pensla med vatten på en kanten och vik över den andra tippen och kläm till. Ställ sedan dumplingen så att den står upp helt enkelt.

Lägg alla färdigvikta dumplings på ett fat/i en form. Blöt en bakduk och täck dumplingsen medan du viker klart. Detta gör man för att de inte ska bli torra.

Koka dumplingsen i en ångkokare i 15-20 min. Täck bottnen med bakplåtspapper så att de inte fastnar! Stek några utav dumplingsen i lite olja för att få en knaprig yta. Servera med soja och srirachasås!
Ps. gör extra många och frys in. Sprid ut dem på ett fat och frys in dem. Lägg sedan dem i en påse eller burk efter att de har fryst. De klibbar lätt fast i varandra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s