Rotibullar

När vi bodde i Hanoi så kunde man inte gå förbi en Papparoti-butik utan att lockas in av doften av kaffe och fikabröd. Dessa stora luftiga men flottiga bullarna har ett sprött täcke av kaffefrosting. I mitten finns en liten smörklick som är lite salt vilket passar och det gör bullen saftig. Den är nästan som en bulle täckt med kaka. Ibland får vi för oss att öppna upp en Papparoti-butik i Sverige på någon centralstation. Det är en given idé. Alla pendlare som har stigit upp försent och skippat frukosten skulle inte kunna motstå doften från dessa bullarna. Men de doftar ju självklart inte bara gott, utan smakar som ja, den bästa bullen om finns. Älskade kanelbullen har fått en stark konkurrent.

Jag har letat på internet efter ett recept. De kallas för roti buns, coffee buns, papparoti, rotiboy, mexican coffee buns… Jag har äntligen hittat ett recept på Kitchen Corner som kommer nära originalet. Skulle gärna vilja säga att hemlagade är bäst men dessa får duga tills jag eller någon annan öppnar upp en butik i Sverige. Kom igen folket, jag har just delat med mig av en gyllene affärsidé! Hade jag haft kapitalet hade jag inte tvekat en sekund.

HEMMAGJORDA ROTIBULLAR (10 st)
Deg:
250g vetemjöl
38g socker
3g salt
4g jäst
½ vispat ägg
135g mjölk
30g rumstempererat smör
100g kylskåpskallt smör till fyllningen

Frostingen:
50g smör
40g florsocker
50g vetemjöl
½ vispat ägg
1 matsked snabbkaffepulver upplöst i en halv matsked vatten
en nypa malen kanel

Börja med frostingen. Vispa ihop med en elvisp smör, florsocker, mjöl, kanel och ett halvt vispat ägg. (Vispa ett ägg och häll i hälften och spara resten till degen) I original receptet ska man bara ha i en tesked kaffepulver men jag tycker om när det är en distinkt kaffesmak så därför har jag använt en matsked. Men om man inte är som jag kan man ju börja med att hälla i lite och smaka av. Tänk på att frostingen ska tillagas och att kaffesmaken inte kommer vara lika stark när bullarna är färdiggräddade.
Häll i kaffet och rör om. Häll frostingen i en spritspåse och ställ den i kylen tills den ska användas.

För degen börjar man med att lösa upp jästen (eller blanda ut jästen om man använder torrjäst) i mjölken. Blanda sedan ihop alla ingredienser förutom det rumstempererade smöret. Använd helst en bakmaskin eller visp med degkrokar då degen ska vispas/knådas tills den har blivit något elastisk (ca 10-15 min vispning). Ha sedan i småklickar av det rumstempererade smöret åt gången tills smöret också har fått gå in i degen. Degen kommer då att bli glansig och lite klibbig.

Dela degen i 10 lika stora bitar. Forma varje del till en boll och platta ut den. Dela 100g kylskåpskallt smör i 10 bitar och lägg en bit på mitten av degplattan. Vik in degen och nyp åt skarven. Rulla den i händerna lite så att inga sprickor syns, annars så kommer smöret att läcka ut. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper med mellanrum emellan dem så att de inte fastnar i varandra efter jäsning och gräddning. Låt jäsa i 60 min.

Värm en ugn till 200 grader.

Spritsa på frostingen på bullarna och grädda i ugn i 12 min. Vänta någon minut tills hela köket fylls med väldoftande bullar. Bullarna ska helst ätas varma! You’re welcome.

Ps. Håll utkik efter Papparoti eller Rotiboy butik när ni reser till Asien!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s